Watersnoodramp 1953

Op 1 februari 1953 zorgde een noordwesterstorm, in combinatie met springtij voor een ramp in grote delen van de Zeeuwse, West-Brabantse en Zuid-Hollandse kust. Ook het buurtschap Schuring in de Hoeksche Waard werd getroffen. Langs het Hollandsch Diep bleek de dijk niet bestand tegen de storm die het water opstuwde. Er ontstonden grote gaten in de dijken met een totale lengte van meer dan twee kilometer. Een gat van 150 meter in de dijk ter hoogte van de Hogezandse polder was de oorzaak van een muur van water die over de landerijen rolde tientallen woningen en hun bewoners met zich meenam. Zesenvijftig mannen, vrouwen en kinderen die in de Hogezandse polder, aan de Schuringse Havenkade en de Schuringsedijk woonden, kwamen om het leven. Een rij huizen langs de Korte Boomweg werd letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Omdat de begraafplaats van Numansdorp tot april ontoegankelijk was, werden de slachtoffers eerst tijdelijk begraven in Klaaswaal. Drie maanden later werden de laatste slachtoffers pas gevonden. Later werden 47 van hen in een gemeenschappelijk graf in Numansdorp opnieuw begraven. Op de plaats van de Korte Boomweg is bij de 50-jarige herdenking van deze ramp een monument onthuld. Ieder jaar wordt daar deze ramp nog herdacht. Deze fotoserie is gemaakt op de betreffende locatie, en betreft een persoonlijke interpretatie van die nacht en de periode daar vlak achteraan.

© Copyright - Marco Heemskerk Fotografie